Hoogstraat 25 C, B 2870 Puurs - Tel.: +32 3 844.35.23 - Email: info@dotsys.eu nl - fr

Techtalk nieuwe SAAS server

Het portfolio van SAAS klanten bij dotsys wordt steeds groter. Misschien tijd om heel kort de voordelen van SAAS op te lijsten zodat jullie naar de toekomst ook kritisch de vraag kunnen stellen of het niet beter is voor jullie organisatie om jullie eigen zwaar belaste servernetwerk vaarwel te zeggen en gebruik te maken van SAAS servers die gehost en gemanaged worden door professionele bedrijven.

Nooit meer zelf software kopen, installeren, onderhouden en updaten. SAAS biedt vrijheid voor een vast bedrag per maand.

Stofzuigen, televisiekijken, wassen, koken, je mobiel opladen: het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Je stopt de stekker in het stopcontact en het apparaat werkt. Toch is het nog niet zo lang geleden dat hout zelf gehakt moest worden voor warmte, dat de was met de hand gedaan moest worden, en overhemden werden gestreken met een strijkijzer met gloeiende kooltjes erin. Elektriciteit uit het stopcontact is tegenwoordig heel vanzelfsprekend.

Vanzelfsprekend
SAAS is vergelijkbaar met elektriciteit uit het stopcontact. Niet meer zelf modderen met CD’tjes, licenties en hardware, maar direct inloggen via het web. SAAS is een model waarbij software niet meer zelf geïnstalleerd, ingericht, geüpdated en onderhouden wordt. De applicatie wordt via het web aangeboden en gebruikt. Ook de data staan op centrale servers. Deze servers staan in datacenters bij gespecialiseerde derde partijen. Voor de service wordt voor een vast bedrag per maand een abonnement afgesloten met de aanbieder. Het enige dat er nodig is, is een PC met internetverbinding. Software uit een internetkabel dus.

Kwestie van gewenning
Toch geven onderzoeken aan dat SAAS niet alleen een trend is. Het SAAS-concept vindt steeds meer ingang bij organisaties en software-producenten. Uit het rapport “SAAS Delivery Challenges On-Premise Software” van het onderzoeksbureau Gartner werd in 2005 5 procent van zakelijke software uitgegeven aan SAAS. Gartner verwacht dat dit percentage in 2011 op 25 ligt. IBM verwacht zelfs dat over 20 jaar alle software SAAS zal zijn.

Het succes van SAAS is de reden waarom bedrijven als SAP, Oracle en Microsoft momenteel webdiensten ontwikkelen. Een voor velen al bekend voorbeeld van een SAAS-dienst zijn online boekhoud- en salarisadministratiepakketten zoals Asperion of Salesforce.com. Voor particulier gebruik zijn diensten als Gmail, MSN Hotmail, et cetera bekende toepassingen. Wereldwijd neemt het aantal SAAS-aanbieders met de dag toe.

Eigen database
SAAS-diensten bieden een standaardapplicatie die door meerdere klanten tegelijk op dezelfde centrale server gebruikt kan worden. Elke klant heeft daarbij een eigen database voor de gegevens. Hoewel SAAS- diensten dus een standaardapplicatie bieden, kan de applicatie vaak wel heel specifiek voor iedere organisatie ingericht worden. Om het voorbeeld van hierboven weer aan te halen: elektriciteit is ook al lang geen standaardproduct meer; er kan gekozen worden tussen een keur aan aanbieders, groene stroom, grijze stroom, dag- en nachtstroom, etc. Voor een maandelijks bedrag kan er onbezorgd gebruik worden gemaakt van het product. Ook bij SAAS kan een keuze worden gemaakt uit het aanbod van functionaliteiten dat de gebruiker denkt nodig te hebben.

Bij het SAAS-principe worden de voordelen van een grootschalig product gecombineerd met de voordelen van individuele toepasbaarheid. Elke klant zal de software naar eigen wens inrichten en gebruiken, in combinatie met eventueel adviesdiensten.

Voordelen boven klassieke software
SAAS biedt voordelen boven de ‘klassieke’ vorm van softwarelicenties. Met Software as a Service hoeven organisaties zich geen zorgen te maken over: installatie, licentie- en activatiecodes, hardware en updates. Er zijn geen extra investeringen nodig in hardware, infrastructuur, onderhoud, et cetera. Uitgebreide implementatietrajecten behoren tot het verleden; de software is direct voor iedere gebruiker beschikbaar. Dit wordt vaak als grootste voordeel van het SAAS-model gezien. Concreet gezien zorgt dit voor gereduceerde IT-beheerkosten.

Ook op het gebruikersvlak zijn er voordelen. Een van de belangrijkste is het ‘risicovoordeel’; gebruikers ervaren minder ‘downtime’ waardoor er meer continuïteit geboden kan worden. Implementaties en updates vormen geen hinderlijke onderbrekingen van de werkzaamheden. De organisatie profiteert van altijd up-to-date software; de SAAS-provider zorgt immers zelf voor de nieuwste versie van haar software. Bovendien werkt iedere gebruiker daardoor met dezelfde, meest recente, versie van de software. Door het karakter van SAAS-diensten is ook het samenwerken binnen één pakket makkelijker; het pakket is immers altijd en overal bereikbaar.

Om aan al deze voordelen te kunnen voldoen hebben we bij Dotsys opnieuw geinvesteerd in de uitbreiding van ons SAAS server netwerk.

Met deze uitbreiding kunnen we in de toekomst perfect aan en zorgen we voor nog snellere connecties die het gebruiksgemak alleen maar vergroten.

Dotsys heeft duidelijk de kaart getrokken van de vernieuwing en wil op deze manier nieuwe en trouwe klanten aanzetten tot het gebruik van onze SAAS applicaties.